Symaskinsguiden

Enklast möjliga symaskin
För dig som vill lappa, laga och ev. sy gardiner räcker det med raksöm och sicksack (tresteg). Symaskinen skall vara enkel att ställa in samt ha en stabil trådspänning. Svårt att rekommendera en symaskin under 3.000 kr.

Visa produkter ››

Nybörjarsymaskin
För dig som är nybörjare, men vill lära dig mer och kanske vill sy t ex kläder, är det viktigt att maskinen syr snyggt, har en stabil, jämn trådspänning samt jämn matning av tyget i tunna som över tjocka jeanssömmar. Symaskinen bör ha raksöm, sicksack, tresteg, någon elastisk söm samt ett snyggt knapphål.
Pris: 3.000-4.000 kr.
Visa produkter ››

Hobbybrukssymaskin
För dig som tycker om att sy och har det som en hobby ska symaskinen vara lätt att använda, ha raksöm, sicksack, trestegs sick-sack, elastiska sömmar, jämn trådspänning, snygga knapphål och klara av att sy fina sömmar både i tunt siden och tjocka lager med jeans. Det är även viktigt att maskinen har hög kvalitet då den kommer att användas mer än en vanlig "hushållssymaskin" och att du ställer höga krav på sömmarna. Jag upplever att nålstopp upp/ner, automatisk trådklipp, syr utan pedal (start/stopp) är populära funktioner som gör det roligare att sy. Tillsats bord, belysning och friarmens omkrets är viktiga aspekter. Tillgång till extra tillbehör, service reservdelar och bra garanti förstås. (Om du även vill ha möjligheten till dekorsömnad, quilting mm se kreativ sömnad.) 
Pris: 5.000-8.900 kr.
Visa produkter ››

Kreativt skapande symaskin
Här passar symaskiner som erbjuder många olika mönstervariationer, specialanpasade quiltsömmar och diverse finesser som t ex dubbelmatning, stort syutrymme, 5-9mm bredd på sömmar, knälyft och alfabet. Det bör också finnas möjlighet att variera sömmarna med t ex spegelvändning. Det är viktigt med maskinens precision så stygnen/mönstren blir lika fina i tunna som tjocka tyger och att hoppstygn inte uppstår. Dvs här ställer man krav på syresultatet och därför bättre kvalitet elektronik, härdade metaller bättre smörjning av lager i symaskinen. Till dessa symaskiner finns också en uppsjö av tillbehör att komplettera med.
Visa produkter ››

Overlocksymaskin
En overlockmaskin är en symaskin som klipper, syr ihop och överkastar i ett moment. Den kan användas i både vävda och stickade material, elastiska och stumma, tunna och tjocka. Kort sagt, i de flesta typer av tyg. Den syr med högre hastighet än vanliga symaskiner, klipper bort kanten och ger ett professionellt utseende på sömmarna. Coverlock symaskin kombinationsmaskin overlocksymaskin som är omställbar till att sy coversöm (täcksöm). Coversymaskin mycket elastisk söm  mitt på tyget utan att töja ut tyget (differential matning). 
Visa produkter ››

Produktion/skolor
40 års erfarenhet av att arbeta med skolsymaskiner. I butiken finns flera lämpliga skolsymaskiner att välja på från bla. Bernina och Janome. Utför service och reparation av alla märken.
Visa produkter ››


Prisvarning

När symaskiner kostar 20.000-40.000 kr, innebär det inte automatiskt att de syr perfekta sömmar i alla tyger. Ta en syateljé, de köper inte en sådan maskin utan de köper en specialmaskin för varje sömnadsmoment, t ex. en hobbymaskin, en overlock och en fållmaskin. Ska en maskin klara alla dessa moment krävs det en mycket hög kvalitet och precision. Testa en komplicerad mönstersöm och titta även på hur det blir på baksidan.