• Vi erbjuder även service och reparationer av alla varumärken.
Fri frakt inom Sverige / Snabb leverans

Guide – Kom igång med symaskinen

Att sy med en symaskin är en rogivande och givande upplevelse. Du kan laga trasiga textilier eller sy helt nya produkter, allt från inredningsdetaljer till kläder. Oavsett om du är nybörjare eller om du tidigare sytt för hand, är symaskinen ett fantastiskt verktyg som gör det möjligt att effektivt sy och skapa fina projekt. 

Innan du kan börja sy behöver du bekanta dig med maskinen för att förstå funktionerna och inställningarna. I vår guide nedan tar vi dig genom alla nödvändiga steg som gör dig redo att börja sy!

  • Ny nål

Den vanligaste nålen för generella sömmar finns i system 130/705 med grovlek 0,9mm. Du installerar nålen med flat sida bakåt. Skjut upp nålen ordentligt.

  • Rengör gripbanan

För att undvika trassel i trådarna bör du rengöra gripbanan enligt handbok. Ha alltid trådlyftaren i högsta läge innan du börjar arbeta och gör även så när du ska flytta tyget.

  • Pressarfottryckets reglage

Ha alltid pressarfotstrycket på normalläge. 

  • Mataren

Denna bör du ha i högsta arbetsläge.

  • Träda tråden

Det är viktigt att både över- och undertråd blir trädda korrekta. Se till att tråden hamnar mellan plåtbrickorna vid trådspänningshuset.

  • Sätt in spole

Det är viktigt att spolen/spolkapseln blir korrekt trädd och att spolen är fast och jämnt spolad. Du kan känna spänningen när du drar försiktigt i undertråden.

Maskinen har ett normalläge för undertråden som du inte bör ändra. Om ändring av spänningen sker beror det i regel på att nålarna blivit dåliga, att nålen är för fin eller att det finns stumpar i banan. Om detta sker, gå tillbaka till steg 2. 

  • Hämta upp undertråden

Placera trådlyftaren i högsta läge och sy raksöm på dubbelvikt normalt bomullstyg. Utgå från inställning 4-5 på övertrådsspänningen. Den siffran har vi kollat in för er genom skråddprov. Siffran gäller för alla normala arbeten i normala tyger. Det vill säga om ni ej har rört undertrådsspänningen, om ni har en bra nål, om ni har en ren griparbana samt om du har en bra tråd. Siffran stämmer nödvändigtvis inte om ni använder syntettrådar eller syntetmaterial.

Syntetmaterial fordrar andra spänningar. Undvik om möjligt att ändra på undertråd – reglera övertråden. 

Under förutsättning att ni följt punktlistan ovan så ska symaskinen fungera nu. 

Vi erbjuder service av symaskiner

Skulle du inte få maskinen att fungera ordentligt är du varmt välkommen till oss på Symaskinshörnet. Vi erbjuder symaskinsservice på alla typer av maskiner. Välkommen in till butiken på Magasinstorget 7 i Linköping.