• Vi erbjuder även service och reparationer av alla varumärken.
Fri frakt inom Sverige / Snabb leverans

Guide för att sy i trikåtyger

Trikåtyger är kända för sin elasticitet och komfort och skiljer sig från vävda tyger genom sin tillverkningsprocess. Till skillnad från traditionella vävda material som produceras på vävstolar, stickas trikåtyger på maskiner, vilket resulterar i en flexibel och stretchig struktur. 

Detta beror på att tyget består av stickade rader som formar en tub innan de klipps upp. Bomull och viskos är vanliga fibrer i trikåtyger, och ofta tillsätts elastan (även kallat lycra eller spandex) för att öka elasticiteten och hjälpa tyget att behålla sin form.

Tillklippning av trikå

När man arbetar med trikå är det viktigt att vara uppmärksam på tygets trådrak. Trådraken, som normalt är parallell med tygets långsida, bör ligga i motsatt riktning till tygets stretch när du placerar mönsterdelarna för att klippa ut dem. Detta säkerställer att plagget får den önskade elasticiteten. Kontrollera mönsterinstruktionerna för att se om sömsmån ingår, och lägg till cirka 6 mm för vanlig sömnad eller 1 cm om du använder en overlockmaskin, om det behövs. 

Sömnadstekniker för trikå

Att använda en vanlig raksöm för trikåtyger är inte lämpligt eftersom sömmen inte sträcker sig med tyget och kan leda till att sömmen spricker. En elastisk söm som kan expandera med tyget är därför nödvändig. För de som syr med en standard symaskin, kan en sicksacksöm ofta vara tillräcklig. En overlockmaskin är idealisk för trikåtyger eftersom den skapar stretchiga och hållbara sömmar. För fållning är en tvillingnål eller en trestegssicksack ett bra alternativ. Hos oss kan du köpa en begagnad symaskin om du vill få en bra symaskin för ett mindre pris.

Val av nålar och tillbehör 

För att sy i trikåtyger rekommenderas användning av en tvillingnål, som möjliggör skapandet av parallella sömmar med stretch. En stretchnål, som är designad för att försiktigt arbeta sig genom stretchiga material utan att skada dem, är ett viktigt verktyg, särskilt för tyger med hög elastanhalt. Användning av små vassa knappnålar eller clips kan underlätta när man säkrar tyget inför sömnad.

Genom att följa dessa riktlinjer kan ni skapa hållbara plagg som utnyttjar trikåns unika egenskaper.