Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
5 års garanti | Fri frakt | Öppet köp 14d

Guide till olika sömmar - välj rätt söm för ditt projekt

Syprojekt kommer i alla former och storlekar, och att veta vilken söm som är bäst lämpad för vilket material eller projekt kan göra stor skillnad i ditt slutresultat. Denna guide går igenom några av de mest använda sömmarna och ger tips på när och var de passar bäst.

Raksöm 

Raksömmen är kanske den söm du kommer stöta på mest inom sömnad. Denna grundläggande söm är en riktig arbetshäst och används i nästan alla syprojekt. Den är idealisk när du behöver sammanfoga tygdelar och är oumbärlig för att skapa raka, starka sömmar där hållbarhet är nyckeln. När du arbetar med raksöm är det en bra idé att anpassa stygnlängden efter tygets typ. För exempelvis finare tyger bör du använda en kortare stygnlängd för att få en finare och tätare söm, vilket är viktigt för tygets utseende och struktur.

Zigzagsöm 

Zigzagsömmen är en riktig hjälte när det kommer till flexibla tyger. Dess unika design gör att tyget kan sträckas utan att sömmen ger vika, vilket är perfekt för material som trikå. Den är också toppen för att sy fast elastiska band eller för att ge en snygg finish till råa kanter och förhindra att de fransar sig. Justera bredden och längden på zigzagsömmen beroende på hur stretchigt ditt material är.

Overlocksöm

Overlocksömmen är toppen om du vill ha det där lilla extra proffsiga utseendet på dina syprojekt. Den här sömmen görs vanligtvis med en overlockmaskin och är superbra på att stoppa tyget från att fransa sig. Den är särskilt bra för att fixa kanterna på nästan alla sorters tyger, och är extra användbar för stretchiga grejer och tunna tyger. Om du inte har en overlockmaskin kan du använda en vanlig zigzagsöm istället.

Blindfållsöm 

Blindfållsömmen är mycket användbar och  är nästan osynlig på tygets rätsida. Den här sömmen är perfekt när du vill ha en snygg och diskret fåll, på byxor, kjolar eller gardiner, där du inte vill att sömmen ska synas. Ett litet tips: testa att sy blindfållsömmen på ett bit resttyg först. Det hjälper dig att få kläm på inställningarna och tekniken så att allt blir precis rätt när du tar dig an ditt större projekt.

Knapphålssöm 

Knapphålssömmen är specialgjord för att göra just det – skapa perfekta knapphål. Den här sömmen är ett måste för alla klädesplagg där knappar är en del av designen. Ett hett tips är att använda en knapphålsfot på din symaskin, det gör hela processen enklare och resultatet blir jämnt och fint.

Dekorativa sömmar

Många broderimaskiner kommer med en hel uppsjö av dekorativa sömmar, perfekta för att lägga till det där lilla extra på dina projekt. De är perfekta för att piffa upp tyger, lägga till fina detaljer på kläder eller bara göra dina sömmar lite mer spännande. Ett bra trick är att testa dessa dekorativa sömmar på ett resttyg först, så du ser hur de kommer se ut på ditt riktiga projekt.

Genom att experimentera med olika sömmar och lära dig deras bästa användningsområden, kan du förbättra din sömnadsskicklighet och ge dina projekt ett mer professionellt utseende. Om du är nybörjare kan du alltid köpa en enkel symaskin, dessa har de allra vanligaste sömnadsfunktionerna, de som vi brukar kalla för nyttosömmar. Kom ihåg att alltid testa sömmarna på ett resttyg först, så att du kan justera inställningarna efter ditt specifika tyg och projekt.