Se upp för "symaskinstester"

Jag är mycket kritisk till alla dessa symaskinstester som presenteras lite här och var i media. I många fall är det som att jämföra äpplen och päron. Ofta är urvalet väldigt begränsat, t ex. 5 maskiner i ett spektrum mellan 600 och 6.000 kr.

Journalisten som presenterar testen har förmodligen bara redigerat texten, för ofta förekommer rena felaktigheter och sammanblandningar. Man nämner inte att maskinen som fått "bra köp" kan köpas under fyra olika fabrikat (samma maskin). Inget om ljudnivån som ökat när oljan från fabriken förbrukats, inget om hastigheten - många lågprismaskiner syr i krypfart (annars går tråden av). Testerna är ej fackmässigt utförda och ej så omfattande som man som konsument skulle önska. Ibland saknas uppgift om hastighet, ljudnivå och bruksanvisning på svenska för den aktuella modellen. Finns det reservdelar/tillbehör, skyddshuv och hur är det med friarmens grovlek, öppningens storlek till höger om nålen, handhavande, långtidstest, trådspänningsstabilitet i olika material, tillgång till reservdelar och praktisk hjälp, garantivillkor, med mera. Som du märker här så finns det många faktorer som påverkar ifall en symaskin lever upp till användarens förväntningar.

När en ny produkt skall projekteras av en symaskinstillverkare är konsumentpriset det första som bestäms. Vad får den kosta? Därefter budgeteras konstruktionslösning, dvs en billig produkt måste vara ännu billigare att tillverka. Mitt råd är analysera behovet (vilka sömmar jag behöver) och provsy, lyssna och känn innan du köper. Jag hävdar bestämt att lågprissymaskiner (under ca 2.500 kr = leksak) är som att köpa en borrmaskin för en hundralapp för att borra ett par hål.
 
Idag tillverkas alla symaskiner i Asien (Kina. Taiwan, Thailand, Vietnam...) utom schweiziska BERNINA. Dessa symaskiner kostar över 25.000kr. Detta är den enda europeiska fabriken idag. Nu förstår du säkert varför.