• Vi erbjuder även service och reparationer av alla varumärken.
Fri frakt inom Sverige / Snabb leverans

Janne tipsar

Tråden är viktigare än du tror!

Det tål att upprepas - det finns kopior av "allt"!  Så även i vår bransch, varför skulle vi gå fria från det? Det är bara det att många kunder inte har detta klart för sig bara för att det står ett visst känt märke på produkten. Exempelvis, "bomullstråd" är endast en benämning att utgångsmaterialet är bomull. Det säger inget om längden på fibrerna eller jämnhet. Med andra ord, det finns hundratals kvalitéer av bomull. För att symaskinen skall kunna sy vackra sömmar krävs att sytråden är jämn och knutfri. Anpassa nålens grovlek till trådens tjocklek och tyget. Köp tråd av god kvalitet och försök inte fynda! Jag rekommenderar gärna tråd av märket Gütermann, den säljs i de flesta tygaffärer. Rekommenderar även Wonderfil symaskins- och overlocktråd förhållandevis billig men jämn och luddfria. Obs! overlock råd är inte avsedd att användas till symaskin.

När du kommer in i min butik kommer du att få goda råd av någon som kan branschen utan och innan. Efter mer än 40 år i den här branschen törs jag säga det. Välkommen att testa mina kunskaper.

Vill du sy snygga jeanssömmar med kraftig tråd, så kan vi tipsa om att endast undertråden ska ha den grövre tråden och övertråden en normal. Kraftig tråd uppe och nere blir sällan bra på en hushållssymaskin. Lycka till!

Se upp för "symaskinstester"

Jag är mycket kritisk till alla dessa symaskinstester som presenteras lite här och var i media. I många fall är det som att jämföra äpplen och päron. Ofta är urvalet väldigt begränsat, t ex. 5 maskiner i ett spektrum mellan 600 och 6.000 kr.

Journalisten som presenterar testen har förmodligen bara redigerat texten, för ofta förekommer rena felaktigheter och sammanblandningar. Man nämner inte att maskinen som fått "bra köp" kan köpas under fyra olika fabrikat (samma maskin). Inget om ljudnivån som ökat när oljan från fabriken förbrukats, inget om hastigheten - många lågprismaskiner syr i krypfart (annars går tråden av). Testerna är ej fackmässigt utförda och ej så omfattande som man som konsument skulle önska. Ibland saknas uppgift om hastighet, ljudnivå och bruksanvisning på svenska för den aktuella modellen. Finns det reservdelar/tillbehör, skyddshuv och hur är det med friarmens grovlek, öppningens storlek till höger om nålen, handhavande, långtidstest, trådspänningsstabilitet i olika material, tillgång till reservdelar och praktisk hjälp, garantivillkor, med mera. Som du märker här så finns det många faktorer som påverkar ifall en symaskin lever upp till användarens förväntningar.

När en ny produkt skall projekteras av en symaskinstillverkare är konsumentpriset det första som bestäms. Vad får den kosta? Därefter budgeteras konstruktionslösning, dvs en billig produkt måste vara ännu billigare att tillverka. Mitt råd är analysera behovet (vilka sömmar jag behöver) och provsy, lyssna och känn innan du köper. Jag hävdar bestämt att lågprissymaskiner (under ca 2.500 kr = leksak) är som att köpa en borrmaskin för en hundralapp för att borra ett par hål.
 
Idag tillverkas alla symaskiner i Asien (Kina. Taiwan, Thailand, Vietnam...) utom schweiziska BERNINA. Dessa symaskiner kostar över 25.000kr. Detta är den enda europeiska fabriken idag. Nu förstår du säkert varför

Rykande symaskin behöver inte innebära slutet för din maskin!

Oftast är det en kondensator som åldrats och behöver bytas. Byte av kondensator kostar ca 300-400 kr. Felet beror på att elektronikkomponenter liksom alla material åldras och ändrar egenskaper. Kasta inte maskinen utan att se ifall det är enkelt fel. Så här lätt kan du spara hundratals kronor. Välkommen in till oss så hjälper vi dig med detta.

Varning: köp inte för billig symaskin!

Nästan dagligen berättar kunder om hur besvikna dom är med sitt inköp av för billig symaskin. Utalanden som " mormor hade en Singer", "det är ju ett känt märke" , "jag syr så lite så det måste räcka för mina behov". Observera jag påstår inte att alla Singer är dåliga. Men för att sömnadsresultatet skall bli bra i olika textiler tjocka jeans, tunn bomull, töjbara jersey tyger mfl. krävs att konstruktionen på symaskinen har en minimal precision och kvalitet på material (aluminium, plaster, lager, stål). Svårt att hitta under 3.000 kr. Kasta inte pengar i sjön, köp en bra symaskin som uppfyller Era behov direkt istället.

Allt för många har gått på niten som "Singer endast 995 kr". Jag har tidigare sålt nya symaskiner med etablerade namn påklistrat som kostat mellan 1.500 och 2.500 kr och konstaterat att symaskinerna inte lever upp till köparens förväntningar. Vanliga fel kan vara trassel med trådspänning, ojämn frammatning av olika tygkvalliteter, plast och metalldetaljer av undermåligt material, högt ljud, långsam hastighet, snålt med spolar och pressarfötter. För att inte tala om hur bruksanvisningen ser ut. Du får vara glad om du hittar några sidor på svenska. Dessa maskiner borde inte få säljas. Den "billigaste" symaskin som jag kan rekommendera och stå för kostar från 3.995 kr.

REA, Extrapris, Har kostat och alla påstående om ett tillfälligt fynd är till för att locka till snabba köpbeslut. Många av dessa lockbudskap är rena påhitt . Har någon verkligen betalt det högre priset? (Gäller inte bara symaskiner.) Utred först ditt behov av sömmar, kvalitet, jämför olika märken fabrikat genom att provsy i olika textilier, låter den mycket, syr den för sakta, förstår jag hur den fungerar? När man sedan valt vilken symaskin man vill köpa måste man välja var ska jag köpa den? Mitt råd är att köpa den så nära du bor. Förr eller senare behöver du hjälp med tillbehör, service, reparation, sömnadsråd och då är det bra att ha en symaskinsaffär i närheten.